Uskovan sielullinen yliviritys

Teologian osasto. Tänne saarnat ja opetukset.

Uskovan sielullinen yliviritys

ViestiKirjoittaja MarkkuJK » 15.12.2007 21:10

Otan esille aiheen, joka on ajoittain ollut mielessäni: uskovan, tai ylipäätään ihmisen ylivirittynyt sielullinen tai henkinen tila.
Itse olen törmännyt tähän asiaan kahdessa yhteydessä: pitkähkössä paastossa tai yleensä sen jälkeen ja toisaalta osallistuessani pitkähköihin hengellisiin konferensseihin.
Alussa en sitä edes tunnistanut mutta kokemusten jatkuessa samankaltaisina olen alkanut erottamaan sielullisen ja hengellisen myös tässä asiassa - ainakin omalla kohdallani.
Sanottakoon ensiksi, että molemmilla noilla, siis paastolla ja konferensseilla on oma kiistämätön hengellinen arvonsa, jota ei muuten voi saavuttaa. Mutta tämän hengellisen virran lisäksi olen huomannut myös eräänlaisen sielullisen "akanvirran" (luonnossa akanvirta on takaisin vastavirtaan joskus pitkällekin johtava pyörre, etenkin kosken alla).

Käytännössä tämä sielullinen yliviritys näkyy mm. unettomuutena ja vähäunisuutena ja henkilö itse voi kuvitella sitä "voiteluksi" niin että hän ei unta silloin niin paljon tarvitsekaan. Totuus kuitenkin paljastuu, kun kiihkein vaihe on ohi: terve ihminen ottaa univelan takaisin nukkumalla jälkeenpäin jopa kellonympäryksen yöunia, kunnes univelka on maksettu. Sielullisesti epätasapainoinen voi ajautua jopa mielenterveyskriisiin esim. pitkän paaston yhteydessä. Tämän vuoksi pitkiä paastoja ei tulisi psyykkisesti epävakaiden harrastaakaan. Paaston tai pitkähkön konferenssin todellinen hengellinen paljastuu anti paljastuu vasta sitten, kun olo on myös psyykkisesti kaikinpuolin normalisoitunut.
Tämä on siis minun kokemukseni. Jollakin toisella voi olla toiset kokemukset erilaisesta henkisestä rakenteesta johtuen? :?

edit:
Yleensä älyttömimmät kommentit, profetiat ym. ylilyönnit tehdään juuri tuollaisessa sielullisesti ylivirittyneessä tilassa.
Luepa lisää blogistani:
http://www.markkujk.vuodatus.net
MarkkuJK
 
Viestit: 291
Liittynyt: 02.08.2004 11:50

Re: Uskovan sielullinen yliviritys

ViestiKirjoittaja DANIEL » 15.12.2007 23:09

MarkkuJK kirjoitti:Käytännössä tämä sielullinen yliviritys näkyy mm. unettomuutena ja vähäunisuutena ja henkilö itse voi kuvitella sitä "voiteluksi" niin että hän ei unta silloin niin paljon tarvitsekaan.


Voitelu murtaa ikeen ja sielu vapautuu synnin orjuudesta ja samalla voitelu kasvaa uskovassa.
Ja siellä on oleva valtatie, ja sen nimi on "pyhä tie": sitä ei kulje saastainen; se on heitä itseänsä varten. Joka sitä tietä kulkee, ei eksy - eivät hullutkaan.
Avatar
DANIEL
 
Viestit: 868
Liittynyt: 24.01.2006 14:36
Paikkakunta: Teerijärvi

Re: Uskovan sielullinen yliviritys

ViestiKirjoittaja hagios » 16.12.2007 1:02

Jeesuksessa on "viritys" kohdallaan. Hän kamppaili helvetissä saatanan kanssa kamalan taistelun ja voitti. Demonit menivät Häneen ja raastoivat Häntä, mutta Hän ravisti ne pois! Hän voitti kaikki pimeyden vallat ihmisenä, synniksi tulleena, Aabrahamin siemenenä ja nousi taivaaseen voittajana...

Heikko ihminen on syntynyt uudeksi Kristuksessa! Hän ei ole enää sama! Hän on uusi. Syntynyt Jumalasta, siksi Hän ei ole liikaa, eikä liian vähän. Kuinka Jumala voisi olla ... ja kuinka Hänestä syntynyt voisi olla ylivirittynyt :shock: Hänellä sielu ei hallitse Henkeä.

Sen sijaan Raamattu kehottaa "virittämään palavaksi Jumalan armolahjan"! Sillä Jumala on antanut voiman, rakkauden ja raittiuden hengen.
hagios
Moderaattori
 
Viestit: 6212
Liittynyt: 08.06.2004 20:40

Re: Uskovan sielullinen yliviritys

ViestiKirjoittaja MarkkuJK » 16.12.2007 11:18

Seppo Jokisen sielunhoitokoulutuksissa kuulemma sanotaan, että täällä otetaan todesta sekä Jumala että ihminen. Jos vain Jumala otetaan todesta niin hengellinen erkanee arkielämästä irralliseksi, erilliseksi osaksi. Jos taas vain ihminen otetaan todesta niin hengellisyys kuihtuu järjen päätelmiksi ja tyhjänpäiväiseksi humanismiksi ja psykologisoinniksi.
Edelliset kommentit ottavat kyllä Jumalan todesta mutta kaipaan kommentteja, jotka ottavat tosissaan myös ihmisen.
Luepa lisää blogistani:
http://www.markkujk.vuodatus.net
MarkkuJK
 
Viestit: 291
Liittynyt: 02.08.2004 11:50

Re: Uskovan sielullinen yliviritys

ViestiKirjoittaja hagios » 16.12.2007 12:04

Hänessä me, ihmnen, liikumme ja olemme.

Olemme yhtä Jumalan kanssa... ruumiimme on Hänen temppelinsä. Sen hoitamisessa jumalisuus on tärkeintä ja fyysisillä harjoituksilla, sopivalla ruoalla, työllä on tärkeä merkityksensä, mutta vain vähän jumalisuuden rinnalla.

Nyt lähdenkin hakemaan karpaloita puuron päälle! Ruumille kuntoa ja myös iloinen mieli tulee, kun niitä pureksii:)
hagios
Moderaattori
 
Viestit: 6212
Liittynyt: 08.06.2004 20:40

Re: Uskovan sielullinen yliviritys

ViestiKirjoittaja Joni » 16.12.2007 15:06

Paastossa todella voi tulla ns. Ylivirittynyt tila. Se on totta. Mutta nimenomaan hengellisessä paastossa, jossa on paljon rukousta ja sanaa, varsinkin silloin, kun ihminen paastoilee ensimmäisiä kertoja.

Minulla esimerkiksi nousi hirveä määrä sielullista kuonaa esille ekoissa, lyhyissäkin paastoissa jotka Jumala puhdisti. Niiden pitikin nousta pintaan. Ensimmäisen kerran paastoajalla pitäisi olla joku tukemassa hengellisesti ja henkisesti.

Konferensseista en tiedä.
My God is a good God! He wants to hug ya, and tell ya: You are my beloved, I love you. You have free access to my heart, free access to enter my loving presence through the blood of my Son. I accept you. You are mine and I am yours.
Joni
 
Viestit: 1457
Liittynyt: 29.03.2006 2:41
Paikkakunta: Vantaa

Re: Uskovan sielullinen yliviritys

ViestiKirjoittaja Rebekka » 17.12.2007 22:59

Paaston aikana ja heti sen jälkeen, nousee mieleen kaikenlaista ns. negatiivista. Mitä on kokenut,
jos on pahaa ja katkeraa kekenut, se tulee esille ja käsitellään,
helposti tulee itkut esille, kun ne nostetaan pintaan......ihminen parannetaan. Herra hoitaa.
Paasto aina herkistää mielen. Mieli on siis sielun alue.
Kun Herra on hoitanut, tulee tasaantumisen aika.
Sitten nähdään, millainen on lopputulos.
Eheytymisen tapahduttua ei enää tule niitä yliherkkyystiloja niin helposti,
sillä sydän on jo eheytetty. Silloin alkaa olla paremminkin siinä tilassa,
että voi olla toisia auttamassa.
Jeesus elää!
Avatar
Rebekka
Moderaattori
 
Viestit: 2927
Liittynyt: 07.05.2004 13:05


Paluu Teologia

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Bing [Bot] ja 1 vierailijaa

cron